Catalunya endureix la pressió sobre Madrid
Article publicat al diari de l’esquerra alemanya Neues Deutschland sobre la situació catalana.
Catalunya endureix la pressió sobre Madrid.
El govern de Barcelona anuncia unilateralment un referèndum d’independència pel final de 2014
El govern de Catalunya materialitza els seus esforços per a un referèndum sobre la independència. El president regional, Artur Mas, ha designat el 9 de novembre de 2014 com a data per a la votació. Els catalans volen votar l’any 2014 sobre la seva independència, com Escòcia, però, a diferència de la Gran Bretanya, Espanya ho vol impedir. “No permetré que tingui lloc cap consulta popular”, va declarar categòricament el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, dijous a última hora. Poc abans, el govern regional de Catalunya havia anunciat pel 9 de novembre de 2014 una consulta sobre la independència respecte a Espanya.
A les eleccions avançades de final de 2012, la coalició de govern va assolir una majoria clara amb la promesa electoral d’un referèndum. El gener de 2013, el Parlament va aplanar el camí amb una majoria de dos terços. A més, el cap del govern conservador, Artur Mas, ha arribat a un acord amb el seu soci Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sobre la pregunta del referèndum. També estan d’acord amb el plebiscit Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i el partit separatista d’esquerra radical CUP. “Vol que Catalunya esdevingui Estat?” Qui contesti que sí també haurà de respondre una segona pregunta: “vol que aquest Estat sigui independent?”
2014 té significat històric, ja que exactament 300 anys abans Catalunya va perdre, a la Guerra de Successió, la seva independència i va caure sota la Corona espanyola. Fóra un malson per a Madrid si diverses regions se separessin de la monarquia centralista, reinstaurada pel dictador Franco, i en les quals aquesta té menys influència. És veritat que els socialdemòcrates [PSOE] es van comprometre a transformar la segona cambra del Parlament espanyol (Senat) en una mena de Bundesrat,1 però d’ençà del final de la dictadura han passat gairebé 40 anys i no hi ha hagut cap resultat. Els intents dels catalans d’establir les relacions sobre bases millors, protegir la seva llengua i cultura i millorar la situació pressupostària de la subfinançada regió mitjançant un nou Estatut d’autonomia han fracassat. Catalunya contribueix a l’economia espanyola per sobre de la mitjana.
El conservador Mariano Rajoy ha “garantit” als espanyols que no hi haurà cap decisió democràtica dels 7,5 milions de catalans, mentre que el 18 de setembre de 2014 a Escòcia es podrà fer un plebiscit vinculant sobre la independència respecte a la Gran Bretanya. El Premier britànic conservador David Cameron ha arribat a un acord amb el nacionalista escocès Alex Salmond sobre el referèndum i sobre el contingut de la pregunta. Rajoy ha rebutjat les ofertes de diàleg catalanes. Diu que un plebiscit fóra “inconstitucional” i que és “fora” de tota discussió. Ha declarat que “la unitat d’Espanya és patrimoni de tots els espanyols” i que una desvinculació només la pot decidir tot Espanya. Tanmateix, el Tribunal de Justícia Internacional va fallar, ara fa tres anys respecte al cas de Kosovo, que fins i tot una declaració unilateral d’independència “no viola el dret internacional general”.
Article publicat al Neues Deutschland, el 14 de desembre de 2013. Traducció: Daniel Escribano per a L’Espai Fàbrica
Ralf Streck és corresponsal del diari socialista Neues Deutschland, proper a la Linkspartei, la principal força del Grup de l’Esquerra Europea i, des de la conclusió de l’acord de govern entre la CDU-CSU i l’SPD, la primera força parlamentària de l’oposició alemanya.
Notes:
1Cambra de representació dels estats federats (Länder) de la República Federal Alemanya. (N. del tr.)