Arran d'un debat organitzat aquest divendres per la Càtedra d'Estudis Jurídics Locals de la URV sobre la gestió dels serveis públics locals, en diferents mitjans de la ciutat s'ha parlat sobre el debat «municipalització vs. privatització». Un debat que alguns periodistes han titllat d'«erroni» o «reduccionista» i del qual fins i tot han conclòs que «no és un debat de dretes o esquerres». Res més lluny de la realitat. Anem a pams.

Recull d'imatges de la vaga de Panrico a la fàbrica de Santa Perpètua (Barcelona)

 

 

Per saber-ne més:


Els impulsors d’Escola Nova 21, i concretament el Sr. Eduard Vallory, han dissenyat un projecte de boira i fum que no concreta res. Quan el Sr. Vallory comenci a concretar-lo és quan podrem anar a l’arrel de la qüestió. Us qüestionarem i us deixarem baldats. Però fins ara res, tot fum. No concreteu. De què teniu por?

 

Potser serà que a l’hora de concretar-lo, els “progres” deixaran d’adherir-se al vostre projecte de pretesa renovació pedagògica? Comprovareu l’efecte higiènic i sanitari de la mala bava ben documentada de pensadors, investigadors, catedràtics, mares, treballadors o polítics que ara no s’atreveixen a plantejar una crítica oberta? I de defensar-la als vostres mitjans de comunicació?

 

Qui pot comprar o vendre el cel, la força de treball o l’escalfor de la terra?

Antologia sobre la propietat privada i el treball assalariat

 

Editorial Tigre de PaperCol·lecció «Urpes». Diverses autores. 2016. 304 pàgines

 

 

Ressenya per Elena Idoate Ibáñez

 

“Qui pot comprar o vendre el cel, la força de treball o l’escalfor de la terra?” és una pregunta que ens porta a reflexionar sobre la naturalesa de les relacions capitalistes que fan que els recursos naturals i les persones estiguin sotmesos a un sistema de mercantilització i apropiació. Aquesta reflexió àmplia i profunda és l’objectiu d’aquesta antologia de textos sobre la propietat privada i el treball assalariat, que aborda dos dels grans pilars del capitalisme.

 

Després de transcorreguts uns dies del debat pressupostari i de la tempesta mediàtica desfermada, amb la CUP-CC com a protagonista, per la no-retirada de l’esmena a la totalitat, potser serà possible discutir amb una mica més de calma i rigor al votant d’alguns dels arguments que ha exposat el govern de JxS i que, des de l’amplificació que se n’ha fet des dels diferents espais mediàtics (premsa, radio televisió), han sigut utilitzats per criticar de forma ferotge la posició de la CUP-CC.

Deutes i austeritats

Escrit per Publicat a Economia

Tractem de deutes i austeritats, en plural, perquè cal diferenciar, ja que és radicalment diferent el que passa a l'àmbit privat (empresarial, personal o familiar), microeconòmic, en economia, del que passa a l'àmbit públic (estatal o federal, segons els països), és a dir, macroeconòmic.

 

L’actual crisi de deute és, en realitat, una crisi monetària a l’eurozona i una “recessió de balanços” (Koo, 2008) a escala global. Aquestes dues crisis han estat provocades per l’enfocament teòric erroni aplicat en la construcció de la unió econòmica i monetària (UEM) europea i en l’abordatge de la crisi econòmica global.

 

Si el racisme o la islamofòbia són mals tan greus és per la violència que estenen en l'espai i el temps fins a determinar la majoria d'àmbits de la vida. El racisme mata, legisla, deté, deporta, explota, jutja i també escriu articles. Com el de l’1 d'abril Gihadisme a Europa. Una guerra de creences, de Xavier Díez. Per què ens preocupa en especial aquest article?

 

Xavier Díez ha integrat les llistes de la CUP, té una llarga trajectòria sindical a la USTEC-IAC i un treball acadèmic centrat en moviments socials i anarquisme que fa que sigui escoltat com una veu representativa de l'esquerra. L'article, a més, ha estat penjat al portal digital elcritic.cat, un mitjà socialment compromès. Ens preocupa que la islamofòbia i la xenofòbia puguin establir el marc de debat en espais en teoria crítics.

Perseguint la utopia

Escrit per Publicat a Treball

"La propietat dels treballadors i les cooperatives no tindran èxit a competir dins els termes del capitalisme."

 

Enguany es compleix el cinquè centenari d'Utopia,el llibre de Thomas More que va introduir el terme utopia en el pensament radical durant els primers temps del capitalisme. En la història de More, un personatge de ficció declara: "allà on hi ha propietat privada i el diner és la mesura de totes les coses, gairebé mai és possible que una comunitat es regeixi per la justícia o la felicitat".

 

Cinc-cents anys després, aquesta idea que la propietat privada dels mitjans de producció és la barrera fonamental per a un món millor té molt predicament dins l'esquerra, i són molts els que reclamen una economia basada en el control directe dels treballadors i la comunitat.

 

L’Ajuntament s’agenolla davant del Mobile World Congress (MWC). L'emperador va nu i pacta un conveni amb GSMA, organitzador de l’esdeveniment, que mostra el grau de claudicació de les institucions.

Pàgina 1 de 15