Si el racisme o la islamofòbia són mals tan greus és per la violència que estenen en l'espai i el temps fins a determinar la majoria d'àmbits de la vida. El racisme mata, legisla, deté, deporta, explota, jutja i també escriu articles. Com el de l’1 d'abril Gihadisme a Europa. Una guerra de creences, de Xavier Díez. Per què ens preocupa en especial aquest article?

 

Xavier Díez ha integrat les llistes de la CUP, té una llarga trajectòria sindical a la USTEC-IAC i un treball acadèmic centrat en moviments socials i anarquisme que fa que sigui escoltat com una veu representativa de l'esquerra. L'article, a més, ha estat penjat al portal digital elcritic.cat, un mitjà socialment compromès. Ens preocupa que la islamofòbia i la xenofòbia puguin establir el marc de debat en espais en teoria crítics.

Distincions de classe

Escrit per Publicat a Migracions

Quan encara no hem aconseguit entendre realment que “ni autòctona ni estrangera, una sola classe obrera”, les normatives o descripcions legals i administratives ens intenten imposar una altra diferenciació desigual per separar-nos encara més.

393, aquest és el número de Centres d'Internament d'Estrangers operatius entre el 2011 i 2013 que apareixen al mapa interactiu de closethecamps.org, una web participativa que situa en el mapa els centres on es tanquen persones estrangeres en els països de la Unió Europea (UE), però també en els països candidats a l'adhesió a la UE, els que formen part de les polítiques de veïnat i els que col·laboren amb la política migratòria europea. És una iniciativa de Migreurop, una xarxa d'associacions, militants i investigadores amb l'objectiu d'identificar, donar a conèixer i denunciar les polítiques europees de confinament, expulsions i externalització de controls migratoris de les persones migrants.

Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) són espais que formen part del sistema europeu de control de fronteres, on es priva de llibertat a persones pel simple fet de no tenir permís de residència.

 

A l’Estat Espanyol, els CIEs, que depenen del Ministeri d’Interior, existeixen des de l’any 1985, quan es va aprovar la primera Llei d’Estrangeria. Actualment n’hi ha set, situats a Algeciras, Las Palmas de Gran Canaria, Barcelona, Madrid, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife i València, i el Govern de l’Estat planeja obrir un nou CIE a Barajas (Madrid). D’acord amb el Defensor del Poble, l’any 2012, van ser internades 11.325 persones, de les quals en van ser expulsades un 52%.

Immigració, racisme i classe

Escrit per Publicat a Migracions

  Manel Ros 

Durant anys la política migratòria a l'Estat espanyol ha consistit en dominar costi el que costi els fluxos migratoris, sobretot els de fora de la UE. Va ser el PSOE qui va posar per primera vegada damunt la taula el que coneixem com Llei d'Estrangeria. Avui el PSOE, sota el seu mantell de progressisme, segueix apostant per una immigració controlada en mans de les necessitats del mercat i no de les necessitats humanes d'aquells que fugen de la pobresa, l'atur o la repressió política.

Més enllà de la frontera

Escrit per Publicat a Migracions

Claudia Falcone

Els subsaharians que arriben a Barcelona no poden ser deportats geogràficament, però sí socialment

Brian Anglo

 

Tots els fòrums socials es debaten entre els dos pols d’una contradicció irresoluble. Sense molts diners i grans infraestructures són senzillament impossibles. Obtenir aquests mitjans de les institucions que en disposen, però, pot comprometre la independència de l’esdeveniment.

Invitació a la bomba

Escrit per Publicat a Migracions

Santiago Alba Rico

Però en el cas de Melilla no hi ha cap dubte: hem fotografiat el mateix sistema, hem fixat per sempre la imatge d’un ordre que ha de tirotejar aquell que demana ajuda, que no pot deixar de tractar com animals els que tenen fam, que no es pot permetre ni tan sols l’hospitalitat.