El combat a Rojava (al Kurdistan sirià) de les milícies de les YPG i les YPJ contra el feixisme de DAESH, amb l'heroica resistència de les dones kurdes durant el setge de Kobane. La guerra a Síria, les milers de refugiades, la repressió de Turquia contra el moviment kurd i la fi de l'alto el foc del PKK. Els dos processos electorals en aquest mateix territori i l'entrada al parlament turc de l'HDP, o la capacitat d'autoorganització del moviment de dones kurdes són alguns dels motius que expliquen que la lluita per l'alliberament del Kurdistan s'haja situat novament a l'escena mediàtica.

La majoria absoluta obtinguda ahir per l’AKP a Turquia és difícil d’entendre sense posar-la en context. Com ha pogut el partit conservador islamista passar d’un 41 % a un 49 % en menys de quatre mesos? Només ha estat mèrit d'haver fet repetir les eleccions?

El poder és com un explosiu: o es manipula en compte, o esclata.

Enrique Tierno Galván.

 

Temps enrere, pocs s'imaginaven que el Partit Comunista Unificat del Nepal – Maoista (PCUN-M) acabaria sent víctima i esclau de les seves pròpies paraules. Les renúncies i cessions que s'han anat realitzant d'ençà la signatura de l'Acord General de Pau, han evocat el partit liderat per Puxpa Kamal Dahal (Pratxanda) a l'esglaonat descrèdit. Amb la fi de la insurrecció armada l'any 2006, i l'acceptació d'un sistema multipartit, s'iniciava una nova etapa que, malgrat enterrava els principis essencials del maoisme de bones a primeres, gaudia de gran acceptació entre les seves files.

giap Granma  

 Aquest 25 d'agost ha complert 100 anys un gran amic de tots els antiimperialistes, el llegendari General Vo Nguyen Giap, una de les figures més rellevants de la història vietnamita.

'Ge Luo' significa volcà sota la neu; va ser així com van denominar els seus compatriotes a aquest home extraordinari, que va derrotar als japonesos, després als francesos a Dien Bien Phu i dècades després va fer fugir desordenadament de Saigon als nord-americans, per a completar la reunificació de Vietnam.

 

La seva vida està indissolublement unida a la lluita d'alliberament nacional, a la història de la formació, creixement i desenvolupament de l'Exèrcit Popular de Vietnam, per les victòries del qual els propis francesos li donaren el malnom de 'Napoleó Roig'.

Amy Goodman  

Víctimes afganeses de les forces americanes a la vall de KorengaEl lloc web wikileaks.org ho ha tornat a fer. Ha publicat milers de documents classificats sobre la guerra d'Estats Units a Afganistan. WikiLeaks (wikifiltracions) ofereix una plataforma segura als informants perquè lliurin documents, vídeos i altres materials electrònics, mantenint el seu anonimat.

  Arundathi Roy  

 La Fàbrica us ofereix el segon lliurament d'aquest reportatge de la coneguda escriptora índia sobre el seu viatge a l'epicentre del conflicte que enfronta l'estat indi i les grans corporacions amb les poblacions tribals i rurals i la guerrilla naxalita.

(Podeu llegir aquí la primera part )

Anem a una celebració del centenari de la revolta de 1910 en què el Bhumkal Koyasan es van aixecar contra els britànics. Bhumkal significa terratrèmol. El camarada Raju diu que la gent haurà de caminar junts durant dies per anar a la celebració. El bosc deu ser ple de gent en moviment. Hi ha celebracions en totes les divisions de DK. Tenim el privilegi que el camarada Leng, el mestre de cerimònies, està caminant amb nosaltres.

  Arundathi Roy  

L'escriptora índia relata en aquest reportatge el seu viatge a l'epicentre del conflicte, a les selves de Dantewada a l'estat de Chhattisgarh, per conviure amb els guerrillers naxalites.

La guerra entre l'estat i la guerrilla maoista de l'Índia, amb el rerefons de la discriminació, matances i trasllats massius de població de les zones tribals per part de les forces de l'estat i els paramilitars finançats per terratinents i grans empreses, per permetre a les grans corporacions explotar els grans recursos minerals i naturals, ha saltat darrerament als titulars de la premsa internacional arran de la creixent força dels insurgents, que han incrementat la seva activitat, amb accions com la del passat 6 d'abril a Raipur.

Des de la Fàbrica us n'oferim ara el primer lliurament.

borsa de xangai Minqi Li* àsia 

Aquest text, del qual La Fàbrica us ofereix la traducció, traça l’evolució de l’economia política a la Xina des de la revolució de 1949 fins al triomf del capitalisme xinès el 1992. En primer lloc, descriu i analitza els enormes èxits assolits en el primer quart de segle després de la revolució, i també les lluites durant el Gran salt endavant i la Revolució cultural.

L'assaig descriu el context de les pugnes que van seguir a la mort de Mao, el paper dels "intel.lectuals", l'aliança o la falta de la mateixa amb la classe obrera urbana de Tiananmen el 1989 i com les forces representades per Deng Xiaoping van ser capaces d'imposar el seu mandat en l'economia i la societat de la Xina.

Alberto Cruz

L'any que ve, el mes de maig, se celebraran eleccions generals a l'Índia, un país de més de mil milions d'habitants i que acaba de signar un acord nuclear amb els Estats Units que el situa, de forma inequívoca, dins de l'òrbita occidental. Una vella aspiració de l'oligarquia Índia que en els últims 19 anys s'ha traduït en la imposició de polítiques neoliberals, que han comportat el desmantellament a poc a poc d'una economia que fins aleshores estava centralitzada i també la privatització dels principals sectors.

El nou capitalisme xinès

Escrit per Publicat a Àsia
Josep Maria Antentas i Esther Vivas

Els recents Jocs Olímpics han estat una gran vitrina pel nou capitalisme xinès en ascens. La Xina actual és resultat d'un llarg procés de restauració capitalista iniciat fa tres dècades. Les reformes van començar el 1978 i es van ampliar i van aprofundir el seu abast progressivament debilitant els mecanismes de l'economia planificada, rebent una empenta decisiva a partir de 1992.

Pàgina 1 de 2