Contestant a Goliat

Escrit per Publicat a Nord d'Àfrica

  David Segarra  

Resposta del periodista català David Segarra a l'historiador reaccionari Joan B. Culla, que publicà un article defensant la guerra i acusant i difamant diverses persones compromeses amb la solidaritat internacionalista.

Joan,

t’escric en nit de lluna plena, mentre cauen míssils tomahawk sobre Líbia. Les mateixes bombes que fa vuit anys van caure sobre l’Iraq. D’ací a poc temps farà ja un any que, amb centenars d’activistes de tot el món i uns cinquanta reporters, vaig sentir com volaven les bales. El periodista Cevdet Kiliçlar no va tindre tanta sort. Avui no pot escriure aquesta carta. Però Joan, jo t’explicaré perquè: va rebre un tret al centre del front mentre fotografiava l’atac al Mavi Màrmara. L'autòpsia va revelar que el tret fou disparat per un escamot israelià a uns pocs metres de distància. Però jo vaig sobreviure per contar-ho. I encara que em van robar el meu treball, no van poder furtar-me la memòria.

boubkerPau Tobar

>> Entrevista completa a Khamlichi Boubker, encarregat de relacions internacionals de Via Democràtica

 

Via Democràtica és el partit hereu de l'històric Il Aman (en català: endavant). Khamlichi Boubker és un veterà militant marxista que el seu compromís el va portar a ser empresonat durant sis anys en temps de Hassan II. A l'entrevista, fa perspectiva històrica de la lluita per la democràcia i el socialisme al Marroc i explica els reptes actuals de l'esquerra al seu país.

Els pirates de debò

Escrit per Publicat a Nord d'Àfrica

  Joaquim Sempere  

El 1991 es va enfonsar l’ordre polític de Somàlia, i el país va sucumbir a una guerra civil empitjorada per la intervenció nord-americana. El col·lapse polític va deixar la societat somali sense defenses, una situació que van aprofitar navilis procedents d’Europa, Estats Units, la Xina i altres països per abocar a les seves aigües grans quantitats de residus tòxics i radioactius. L’abús es va fer visible quan, el 2005, un tsunami va dipositar a les platges i costes somalis bidons corromputs i altres mostres d’aquests residus. Segons l’enviat de les Nacions Unides a Somàlia, Ahmadou Ould-Abdallah, la porqueria tòxica acumulada en pocs dies per la catàstrofe marina va provocar úlceres, càncers, nàusees i malformacions genètiques en nounats i, com a mínim, 300 morts.

La Fàbrica

El terme “Món Àrab” està carregat d’ideologia, i quan s’aplica al Nord d’Àfrica s’està donant el vist i plau a una conquesta, una colonització i una aculturació encara vigents.