Presentació de les VI Jornades Filosòfiques: Xavier Bassas i Felip Martí-Jufresa
“Això és així, la feina és la feina, i tu no ho canviaràs”. Xavier Bassas i Felip Martí-Jufresa, els coordinadors de les VI Jornades Filosòfiques, estan cansat de sentir aquesta cantarella. I convençuts que sí que és possible repensar el treball, han volgut fer girar les jornades d’enguany al voltant de la pregunta “Per què treballem?”.
A la presentació de les jornades, celebrada aquest dimecres 14 de desembre al CCCB, els dos filòsofs van explicar l’objectiu de la cita: “Volem obrir espais de qüestionament. No es tracta d’un simple discurs d’etiquetatge, d’un retòrica acadèmica o de la filosofia com a passatemps. El que volem fer amb aquestes jornades és un qüestionament indisciplinat que trenqui el consens naturalitztat de les coses”.
Més: “Volem qüestoinar el sentit del treball capitalista, el treball com es dóna a la nostra societat disciplinada. I ens volem sumar a les reflexions actuals de qüestionament del treball que estan fent plataformes, associacions i iniciatives diverses. Es tracta de qüestionar ‘com’ treballem i ‘per a qui’ treballem sota el domini del neoliberalisme”.
Les jornades tenen la voluntat de “pensar formes contemporànies de rebuig a la colonització de les nostres idees per part del capitalisme contemporani, de binomis com l’angoixa que pateix qui no té feina i l’estrès de la hiperproductivitat; de rebuig a les polítiques econòmiques embrutidores enganyades per allò que venen com a la plena ocupació i determinades per indicadors econòmics que només contemplen la producció de riquesa”.
Bassas i Martí-Jufresa van desgranar alguns dels plantejaments que volen posar sobre la taula durant les jornades: “Es tracta d’assolir un treball que no obri constantment escenes de conflicte treball productiu- reproductiu, o entre nosaltres i el planeta. Volem treballar per pagar el cotxe i pagar el cotxe per anar a treballar?”
I també volen posar el focus sobre la mateixa filosofia en relació al treball: “Del que es tracta no és tant de construir una altra filosofia de la mandra, sinó una filosofia mandrosa a seguir els paràmetres i els ritmes burocràtics en què consisteix el mercat de la filosofia capitalista contemporània, un mercat d’experts i divulgadors, que un cop acreditats es passen la vida intentant fer augmentar el valor del seu producte amb la publicació de tonelades d’escrits i comunicats. El que cal contraposar a aquesta filosofia acoblada al capistalime contemporani és invenció i versemblança”.