Reflexions després de l’onada per l’escola pública a València
La Fàbrica
100.000 persones omplien els carrers de València el passat 29 de novembre per demanar la dimissió del conseller d’Educació Font de Mora i en defensa de l’ensenyament de qualitat. LA FÀBRICA i L’ACCENT ens hem adreçat a dues persones de les organitzacions convocants per valorar la resposta massiva i valorar cap on cal caminar ara en defensa de l’escola pública, catalana i de qualitat. Marc Candela, d’STEPV, i Lluís Pascual, del SEPC.
Marc Candela, responsable de comunicació de l’STEPV
A què atribuïu l’èxit de la manifestació?
A dos motius bàsicament. D’una banda a la indignació i al malestar que ha provocat la imposició d’impartir EpC en anglés. A setembre, a més, s’obliga a entrar a l’aula al professorat d’anglés per a traduir la matèria. No només és absurd pedagògicament sinó que a més va crear un caos organitzatiu en els instituts, ja que els horaris estaven fets des de juliol i es van haver de refer. D’altra banda, la unitat de les entitats que conformen la plataforma ha estat clau per a l’èxit de la mobilització. Fa molt de temps que no treballàvem tots plegats (sindicats, pares i mares, estudiantat,…) i s’ha notat. També s’ha aconseguit que el conflicte no se centrés únicament en EpC (tot i que ha sigut la punta de l’iceberg) sinó en altres aspectes que afecten a tot el sistema educatiu. Sinó no s’entén que primària haja tingut una participació tan destacada.
Quin és el missatge que ha deixat per al Govern valencià?
Per una banda, que s’ha equivocat en imposar EpC en anglés, però també que manté una política educativa erràtica en molts aspectes (manca d’inversió en el sector públic, privatització, imposició de normativa, manca de diàleg, etc.). D’altra banda, que el conflicte ja no és estrictament educatiu sinó que el govern té un problema social important damunt la taula. En la manifestació no només hi van assistir membres de la comunitat educativa sinó tots els partits polítics de l’oposició i desenes d’entitats de molts àmbits. Segurament, des que governa el PP al País Valencià no s’ha trobat una contestació social tan forta contra la seua gestió.
Quines expectatives teniu de cara a les següents mobilitzacions?
La gent està molt contenta amb la manifestació. La pròxima convocatòria és la vaga del 17 de desembre, que també pensem que serà un èxit. La manifestació era clau per a motivar al professorat a fer la vaga. La Plataforma, a més, ha comunicat que mentre l’administració no atenga les peticions de la Plataforma (retirada de l’ordre d’EpC i negociació dels punts del manifest) prepararà un nou calendari de mobilitzacions a partir de gener. Els centres han convocat nombrosos tancaments i accions diverses i han resistit molt bé aquests dos mesos de mobilitzacions gairebé setmanals. Confiem, doncs, que es mantindrà el nivell i el ritme de mobilitzacions de la comunitat educativa.
Lluís Pascual, portaveu del SEPC de Secundària del PV (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans)
Com valoreu la manifestació del dissabte?
La manifestació del dissabte la valorem com un gran èxit per part de la comunitat educativa valenciana i del treball fet per la plataforma els últims mesos que no fa més que evidenciar la situació insostenible a la que ens ha dut la política de la Conselleria. Fa temps que passaven moltes coses, la gent estava molt farta i en algun moment havia d’esclatar.
Penseu que les mobilitzacions tindran repercussió en l’ensenyament més enllà de l’assignatura Educació per a la Ciutadania?
Nosaltres pensem que si, de fet és el que es desprén d’algunes declaracions de la Plataforma en Defensa de l’ensenyament Públic i sobretot l’objectiu de la majoria dels col·lectius integrants, sobretot l’STEPV. Si s’aconsegueix mantindre l’esperit que s’ha tingut fins ara de treball conjunt i de participació més enllà dels representants sindicals amb participació directa dels professors en assemblees i dels estudiants que s’adhereixen als tancaments pensem que la protesta seguirà i anirà creixent per fer front a tots els problemes que pateix actualment l’ensenyament públic valencià (barracons, concertació de batxillerats, reducció de grups i massificació d’alumnes per aula, maltractament sistemàtic de la llengua, etc.)
Creieu que els partits polítics de l’oposició tenen una alternativa al model educatiu actual?
Nosaltres pensem que no, de fet la critica que es fa des dels nuclis del SEPC va més enllà del tema de la docència en anglès i critiquem el tema dels continguts i l’esperit de l’assignatura. L’assignatura la va proposar el PSOE a la seua LOU i manté també uns continguts espanyolistes i els valors de la social-democràcia (si bé és cert que el temari del PP és prou més descarat i feixista). Després, pel que fa referència a tots els altres problemes de l’ensenyament públic ja ha quedat palès allà on governa l’altre partit majoritari que no es dóna cap solució i en les actuacions del Govern central també s’observa ben poc d’interés per defensar l’educació pública, ans al contrari. Així doncs no crec que puguem esperar cap alternativa per part de l’oposició, com a molt podríem aconseguir una política també privatitzadora però un tant menys agressiva.