Reflexions pre-manifestació
Abel Caldera
Demà jo, com molts altres ciutadans, si res de darrera hora no ho impedeix, baixaré a Barcelona a la manifestació. No sóc usuari de rodalies, però ho vaig ser durant una temporada, el servei era ja bastant deficient, però no sortia als mitjans de comunicació. De fet, el meu primer intent d’iniciar el bloc va ser un escrit sobre això mateix.
En aquell escrit, que vaig esborrar quan vaig decidir reprendre el bloc al cap d’un any, ja parlava del desinterès de les classes dirigents envers allò que exclusivament afectava els treballadors.
Ara, dos anys més tard, la situació ha esclatat i se’ns crida a manifestar-nos demà a la tarda. De fet, més que no pas una manifestació exclusivament contra el mal servei, es tracta d’una manifestació més visceral, la del que se li pixen a la cara i diu que ja n’hi ha prou. I en el fons m’atreviria a dir que és una manifestació per treure fora tota la frustració que ha provocat el nou estatutet.
Tot i així, s’obren molts interrogants sobre la manifestació de demà. En primer lloc, aquest “camelo” anomenat societat civil, que no deixa de ser un eufemisme renovat del tradicional “forces vives”. I aquí és on cal que des dels moviments populars fem autocrítica. Perquè amb uns sindicats no domesticats, en comptes d’una manifestació de dissabte a la tarda, ja hauria caigut una vaga general. Amb unes associacions de veïns amb visió transformadora, i no la pantomima reaccionària en què s’han convertit moltes d’elles, no caldria tenir com a incòmode company de viatge els mitjans de comunicació que tantes vegades també se’ns han pixat a sobre. I, finalment, amb un moviment polític fort no hauríem de compartir asfalt (asfalt i prou, que quedi clar!) amb els enemics de sempre.
El problema que ha esclatat no és un problema d’aquests que requereixi la “Unió Sagrada”. De fet, crec que cap problema requereix la “Unió Sagrada”. Però davant el descontentament, les forces vives opten per encapçalar la pancarta. És allò tan clàssic que o et poses al davant de la manifestació o la manifestació et passa pel damunt.
El problema que ha esclatat és un problema descaradament de classe. De la classe social que és qui necessita el transport públic. De la classe social que no treu rèdits de macroprojectes faraònics. De la classe social que no és capaç de trobar la via directa cap a l’autodeterminació. I és un problema contra la classe social que menysprea el transport públic com un espantós model col·lectivista. Contra la classe social que es forra amb l’especulació que comporten aquests projectes. Contra la classe social que si bé s’atreveix a festejar amb l’autodeterminació, defuig casar-se amb ella perquè intueix que amb aquest matrimoni se li acaba el xollo. Tot i així, però, demà aquesta classe dominant, si a darrera hora el populatxo no se li esvera, haurà aconseguit el seu propòsit de maquillar la protesta i despistar el personal.
Davant d’això, teníem dues alternatives: abominar d’aquest espectacle o bé baixar al fang a disputar el carrer i el discurs. Respectables totes dues, comprensibles totes dues. Però jo crec que la més encertada és la de baixar a disputar el carrer. I cal disputar el carrer repetint fins a fer-nos pesats el nostre discurs. I aquest no és altre que dir ben alt que l’AVE no serveix de res, que el que volem, perquè ens convé a la majoria, és un model complementari d’extensió del ferrocarril convencional arreu del país i grans interconexions a través de trens de velocitat alta. Dir que l’autodeterminació és un dret vital per al nostre poble, però que aquest dret comença per l’exercici diari de la voluntat popular. En definitiva dir que si bé és cert que des de l’estat se’ns pixen al damunt, aquesta societat civil mira cap a una altra banda fins que li esquitxen els pixats.
I que quedi a la memòria popular que el capritxet de quatre yuppies i el xollo d’uns quants més no només ha costat aquest caos ferroviari, sinó la vida de tretze treballadors per a construïr només 20 quilòmetres.
Podeu seguir els escrits de l’Abel Caldera a: http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/3864