El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP)

Al juny de 2013 la Unió Europea i els EUA van iniciar les negociacions per a promoure un Tractat Transatlàntic de «lliure» comerç i inversions (conegut per les seves sigles en anglès com a TTIP).

A través del TTIP, el gran capital europeu format per la indústria automobilística, la farmacèutica, l’agroalimentària, la de l’energia, de serveis i la financera, entre d’altres, poden manllevar la sobirania estatal per reduir costos i retards “innecessaris” [sic] i passar per sobre de les legislacions que emanen dels seus pobles, fent front al creixement econòmic d’Àsia i iniciant una guerra comercial contra els interessos de la Xina, Rússia o l’Índia.

Si, finalment, aquest Tractat s’aprova, es crearà la zona de lliure comerç més gran del món. La legislació que se’n derivarà planteja una amenaça seriosa per a la protecció mediambiental i per a la salvaguarda dels drets i dels serveis públics, ja que variaran les regulacions socials, laborals, ambientals i de seguretat sanitària i dels drets de propietat intel·lectual. Un aspecte que resulta encara més preocupant del TTIP és que qualsevol inversor privat internacional podrà desafiar, a través dels tribunals, qualsevol legislació estatal que sigui «nociva» per als seus interessos -com la prohibició del fracking o una regulació sanitària  determinada-, passant per sobre de la sobirania popular.

{loadposition TTIP}

 

You may also like...