Municipalisme per capgirar-ho tot
Municipalisme és centrar les lluites en els nostres espais de major proximitat per resoldre tots aquells problemes que ens afecten a les classes populars. És identificar quins són els conflictes, les desigualtats i les agressions que patim com a treballadores, com a dones, com a joves, com a aturades, com a classe, i generar espais de lluita i contrapoder per subvertir i capgirar l’actual sistema. Barri a barri, omplint tots els racons de Barcelona —i de més enllà— de lluitadores comunitàries, feministes i socialistes. La lluita de les treballadores sexuals per una vida digna sense les imposicions patriarcals de l’Ajuntament, la de les joves que exigeixen espais on relacionar-se i enxarxar-se, la lluita de les treballadores contra la precarització i l’explotació i la ferma defensa de que allò personal és polític i que el treball de cures, anomenat domèstic per distingir-lo del treball laboral i públic, ha de ser reconegut socialment com a treball són lluites que s’emmarquen dins el municipalisme.
Per això, després de més d’un any i mig des que es va iniciar el camí compartit per a la confluència de les diferents lluites veïnals i dels moviments populars de la ciutat de Barcelona en l’espai de la Trobada Popular Municipalista, la nostra aposta continua sent la d’enxarxar les lluites i construir alternatives col·lectives per capgirar Barcelona. Amb un peu a l’alliberament d’espais i un peu en la defensa dels nostres espais davant els desallotjaments. Amb un peu en la creació de models alternatius d’oci i un peu en els projectes culturals de transformació social. Amb un peu a l’Ajuntament, i amb milers de peus assegurats a totes les lluites socials i populars. Perquè són aquestes lluites les que veritablement teixeixen i construeixen les alternatives i les nostres institucions comunes des de tots els àmbits de lluita per avançar cap a la superació del capitalisme i la destrucció del patriarcat. I ara també toca fer una passa cap a l’Ajuntament, per posar un peu a les seves institucions amb l’objectiu de ser una eina útil per a les lluites i reivindicacions dels moviments populars, ja que sabem que aquests són els nostres espais i els que veritablement representen les classes populars.
Entrar als ajuntaments no és ni ha de ser mai un objectiu final o un fi en si mateix. És i ha de continuar sent una aposta estratègica que prenem els moviments populars per tal d’ampliar els nostres espais de lluita, dotar-nos d’eines i donar veu a totes les lluites i lluitadores. Entrar als plens municipals i als consells de districte per trencar amb la seva opacitat, posant llums i taquígrafs a tots els seus processos de decisió i elaboració de polítiques públiques que duen a terme aquelles que ens manen des de l’Ajuntament i la resta de les institucions, i que van en detriment de tenir una vida digna. Presentar-se a unes eleccions, amb unes normes i regles de joc que ens són contràries, no s’ha de convertir en la recerca d’oportunitats per gestionar la misèria. Ha de ser un acte més de resistència contra la bel·ligerància de les elits econòmiques i polítiques contra la classe treballadora, contra les dones, contra el nostre poble i, alhora, un pas per transformar la nostra societat, capgirant el seu sistema per afavorir la construcció d’una societat socialment justa i feminista, que duem a terme des de fa una pila d’anys a cada barri i a cada carrer de la nostra ciutat plena de pètals de foc.
Ens proposem entrar-hi, i amb força, per reclamar pa, sostre i llibertats. Reclamem la creació de menjadors comunitaris que assegurin que tothom pugui tenir tres àpats al dia i, alhora, que aquests espais serveixin per socialitzar les tasques de cura i reproductives, esdevenint, doncs, un espai més d’apoderament. Exigim l’expropiació en usdefruit dels 80.000 pisos buits que hi ha a Barcelona, per crear un parc públic d’habitatge que pugui donar resposta a l’emergència d’habitatge que patim, posant tots aquests habitatges al servei de les barcelonines en lloguer social en funció de la renda i de les situacions familiars. Volem construir una ciutat nítidament feminista, on mai més cap més dona passi por als nostres carrers ni pateixi violència de gènere, assegurant la prevenció i formació necessària d’agents feministes a les diferents xarxes de prevenció i atenció a la dona. Tenim moltes propostes, perquè sabem que la nostra activitat s’ha de basar en la denúncia, la resistència, però, alhora, en la construcció d’alternatives i propostes, aquí i ara.
El pas per posar el peu a la institució ha d’estar sempre al servei del poble, hem de governar obeint, i no manant o preguntant. Així, doncs, cal tenir molt clar que nosaltres no representarem el poble ni anirem al costat del poble, sinó que nosaltres som el poble. Per això cal construir des de tots els barris unes xarxes fortes d’autoorganització i lluita i dotar-nos d’eines per poder construir la Barcelona de tots els barris i de totes les veïnes.
Alhora, volem una ciutat que esdevingui un motor popular que faci avançar tot el nostre poble cap a la independència del conjunt dels Països Catalans, cap a la ruptura amb els mercats i els seus dictats, amb el patriarcat i les opressions que patim les dones. Ho farem des de la constància, la mobilització i des de cada un dels nostres barris, carrers i places, sense demanar permís per ser lliures com a dones, classe i poble.
Governem-nos des de cada barri!