PER QUÈ TREBALLEM?
Lluites per d’altres imaginaris laborals
Amb les VI Jornades filosòfiques, volem abordar una qüestió de la qual ningú podrà negar el caràcter fonamental; una qüestió transversal perquè ens afecta a totes i tots a diferents nivells: el treball. I volem preguntar-nos: per què treballem?
Ben mirat, aquesta interrogació no és una pregunta retòrica que podríem cloure amb una resposta de sentit comú: ¿qui gosaria respondre “Treballo perquè és el que toca” o “Treballo només pels diners”, i quedar-ne satisfet? Per dir-ho breument, el propòsit d’aquestes jornades seria contestar la naturalització del treball i posar clarament sobre la taula els binomis que estructuren encara bona part de la nostra concepció del treball. Aquests binomis, de fet, ja no responen a la realitat del capitalisme contemporani: treballador/aturat, productor/consumidor, assalariat/autònom, etc… Quines són llavors les categories emergents per a una bona fenomenologia del treball contemporani? Quins són els nous subjectes del treball que cal identificar per tal d’articular una política anticapitalista amb eficàcia transformadora?
El treball ens afecta individualment, provocant una circulació d’afectes que van des de l’estrès per hiper-productivitat a l’angoixa de l’atur, des de l’alienació a la dignitat per la feina. De quins afectes cal fugir? Quines distincions psicològiques governen la feina avui en dia? I com desconstruir-les: mitjançant el dret a la peresa, pel cinisme? En aquest mateix nivell subjectiu, el treball determina la nostra identitat individual. Una vida exitosa és una vida professionalment exitosa: si algú no treballa, queda fora del reconeixement, de la dignitat; però, alhora, el mercat del treball s’organitza justament a partir de la creació sistèmica d’aturats. Com lluitar, doncs, contra les identitats professionals, contra el reconeixement laboral com a reconeixement identitari sense ser acusat de fer una apologia eixelebrada de l’exclusió laboral? Com lluitar contra el dret al treball com a dret a la vida?
A nivell social constatem, per una banda, que en el treball s’hi emmiralla el benestar d’una societat; la propaganda governamental es recolza en els índexs d’atur i en la capacitat de fer somniar en la consecució d’aquesta edat daurada anomenada “plena ocupació”. Per altra banda, ens adonem també que la vella concepció de la classe treballadora com a subjecte revolucionari s’ha esmicolat perquè el capitalisme contemporani n’ha desmantellat la unitat i el sentit El capitalisme actual produeix, en efecte, una sopa de figures híbrides a mig camí de l’ocupació i la desocupació, el salariat i l’autonomia, el treball privat i el treball públic. Com escapar llavors d’aquestes categories laborals que paralitzen tota possibilitat de contestació real del capitalisme? Com sortir de les polítiques naturalitzades que ens obliguen a escollir entre l’èxit professional i la vida familiar (beneita conciliació!), entre el treball productiu i el treball reproductiu, entre el treball assalariat i el treball d’autònom, entre el treball remunerat i el treball invisibilitzat, entre l’atur i la feina, entre el temps laboral i el temps d’oci? Quins altres espais i temps de lluita s’obren entre la resignació envers les condicions de treball i la lluita sindical o l’aïllament total?
I finalment, ¿on trobem heterotopies del treball, és a dir, llocs i temporalitats oberts on es visualitzin i es portin a terme, encara que sigui fugisserament, d’altres imaginaris laborals? Quines altres relacions s’hi estableixen entre la vida i la feina, entre la producció i el medi ambient, entre els/les treballadors/res que som i els/les que voldríem ser? Quina vida i quin treball s’obren més enllà de la productivitat capitalista?
En definitiva, plantejar “Per què treballem?” ens permetrà de qüestionar la nostra concepció del treball, el com i el per qui treballem: una sèrie de preguntes que lluiten, doncs, per obrir i consolidar d’altres imaginaris laborals.
PRIMER DIA
(CCCB – Montalegre, 5)
1º sessió………
|
PER QUÈ TREBALLEM?
|
19h00-19h15
|
Presentació de les VI Jornades filosòfiques
Xavier Bassas i Felip Martí-Jufresa
|
19h15-20h30
|
Conferència:
Cristina Carrasco (economista feminista, Univer. de Bcn)
Yann Moulier-Boutang[1] (filòsof, economista)
|
20h30-21h00
|
Debat amb el públic
|
SEGON DIA
(Arts Santa Mònica – La Rambla, 7 Bcn)
2º sessió………
|
afectes i efectes LABORALS
|
16h-17h15
17h30-18h30
18h45-21h00
|
Sindillar[2] (Karina Fulladosa: sindicat dones de fer feines)
Gerard Horta (antropòleg, poeta, sindicalista)
Daniela Aparicio[3] (psicoanalista de gent a l’atur)
Debat i pausa musical
Francesc Serés(antropòleg, escriptor)
J.-L Martín Ramos (historiador, sobre la peresa -P. Lafargue)
Debat i pausa musical
Col·lectiu comissàries expo: “Ne travaillez jamais” (ADN)
Benjamin Paré (artista)
Pausa musical
Carles Guerra (assagista, comissari d’art)
Maurizio Lazzarato[4](filòsof)
|
TERCER DIA
(Institut francès – C/ Moià, 8)
3º sessió………
|
HETEROTOPIES DEL TREBALL
|
18h-21h
|
Volem rien foutre al païs (107’, 2006),Pierre Carles, Christophe Coello, Stéphane Goxe[5]
Taula rodona amb Christophe Coello, Maurizio Lazzarato i Ingrid Guardiola
|
21h00
|
Clausura de les VI Jornades Filosòfiques
|