TEMA DEL MES: 60 aniversari de la Catàstrofe

El 14 de maig de 1948 es va proclamar la constitució de l’Estat d’Israel. Molts mitjans de comunicació catalans ho han recordat aquests dies. Aquella proclamació no va significar només la creació d’un nou Estat, sinó que també va comportar el que els palestins anomenen la Naqba, “la Catàstrofe”. És a dir, el desplaçament forçós de 750.000 palestins cap als estats veïns i als camps que ara s’anomenen els territoris ocupats. Milers de palestins van morir durant la Naqba, i 400 poblacions van ser esborrades del mapa. Al llarg d’aquests 60 anys el nombre de refugiats ha augmentat fins a gairebé 2 milions. I segons l’UNRWA, comptant les famílies posteriors dels desplaçats, el nombre total arribava a 4.4 milions el 2005.
La Fàbrica hem elaborat un dossier per recordar el que va succeir el 1948 i també denunciar la situació d’ocupació i apartheid que pateix encara avui en dia el poble palestí. Per això hem traduït textos d’autors d’orígens diversos que ens apropen a la realitat d’aquella catàstrofe.
Articles que hem traduït La Fàbrica per aquest recull monogràfic
Hannah Mermelstein
“El 20 de març de 1941, Yosef Weitz, del Fons Nacional Jueu (JNF) escrigué “La completa evacuació del país dels seus altres habitants i lliurar-lo tot al poble jueu és la resposta”.”
La recepta israeliana per a 2008: Genocidi a Gaza, neteja ètnica a la Ribera Occidental
Ilan Pappé
“No fa gaire temps, vaig afirmar que Israel està fent servir polítiques genocides a la Franja de Gaza. Vaig dubtar abans de fer servir aquest terme tant carregat, i tot i així vaig decidir adoptar-lo. Les respostes que vaig rebre mostraven el malestar pel fet d’usar aquest terme. Hi vaig tronar a pensar durant un temps, però vaig concloure amb una convicció encara més forta: és l’única manera apropiada de descriure el que l’exèrcit israelià està fent a la Franja de Gaza.”
Recordant 1948 i mirant cap al futur
Ali Abunimah
“Aquest mes Israel recorda el 60è aniversari de la seva fundació. Però enmig de les festivitats que inclouen visites de celebritats i polítics internacionals hi ha un profund malestar – Israel té cadàvers a l’armari que ha fet grans esforços per amagar, i angoixes respecte un futur incert que fa que molts israelians es qüestionin si l’estat celebrarà el seu 80è aniversari.”
Nosaltres no celebrem l’aniversari d’Israel
“A finals d’abril, una nombrosa llista de personalitats jueves britàniques: escriptors com Harold Pinter, actors com Stephen Fry, artistes, professors i acadèmics, advocats, juristes, sindicalistes, metges i científics, o activistes pels drets humans, van fer pública la seva denúncia arran del 60è aniversari de la Naqba. L’escrit fou publicat el 30 d’abril al diari The Guardian i reproduït per nombrosos mitjans arreu del planeta, rebent moltes més adhesions de jueus de tot el món.”
Com Israel es va fundar en la Neteja Ètnica
Ilan Pappe
El conegut historiador jueu antisionista Ilan Pappe parla sobre la història d’Israel i el seu rol destructiu a l’Orient Mitjà en aquest article.
60 anys de negació de la justícia i la dignitat
Ingrid Jaradat
Com el conflicte no resolt de la qüestió dels refugiats palestins demostra el fracàs dels drets humans internacionals i el règim humanitari.
[Text traduït pel CIEMEN].
Per saber-ne més
Als Països Catalans, prop d’una vintena d’entitats (entre les quals la Comunitat Palestina de Catalunya i la Xarxa d’Enllaç amb Palestina) han impulsat una campanya per recordar la Catàtrofe i difondre els actes per recordar-ho i denunciar-ho que es fan arreu del país. La campanya també té pàgina web per difondre l’aniversari i les activitats convocades.
Per aprofundir més en el tema, el col·lectiu valencià Palestina Lliure també ha elaborat un recull de textos sobre la Catàstrofe, que es poden consultar a la seva pàgina web .
Així mateix, hi ha la pàgina web Badil Nakb 60 Resources centralitza informació de les activitats organitzades arreu del món per rememorar l’aniversari i denunciar l’ocupació que continua patint el poble palestí.
La web Palestine Remembered també és molt interessant. Conté testimonis escrits i orals de les deportacions i crims que va patir la població palestina el 1948.